În perioada 26-29 Februarie 2020 se desfășoară Târgul Caritabil de Mărțișor în Școala Gimnazială ”I.G.Duca”. Da, o inițiativă ce a adus laolalta Consiliul Elevilor, Asociația pentru Educație Școala I.G.Duca cât și profesori și învățători. O privire mai atenta la modul în care s-au desfășurat lucrurile în ”back stage” poate să ne dea imaginea de vis asupra parteneriatului ideal.
Sesiunile de brainstorming și dezbateri de la începuri și până la atelierele organizate în decurs de 2 săptămâni mi-au umplut inima de bucurie. Copiii din generațiile acestea au o resursă nemaipomenită de creativitate și imaginație. E minunat să îi asculți, să fii printre ei atunci când fac lucrurile din pasiune. E absolut fascinant să vezi câtă energie sunt gata să investească într-o direcție pe care au stabilit-o chiar ei.
Ce am cultivat cu ajutorul acestui eveniment? Păi, cel mai important lucru din punctul meu de vedere, empatia. Toți cei care au lucrat de zor la confecționarea acestor mărțișoare au rezonat la unison spre ideea de ”târg caritabil”. Pentru a putea ajuta și pentru a sprijini, aduce înainte de toate o ancorare foarte solidă în realitate, în faptul că suntem diferiți, că avem un fundal diferit. E un mare câștig să poți ieși din gândurile tale și să poți fi receptiv la ceea ce te înconjoară.
Ne-am bucurat de o activitate relaxantă, de creativitate în ecuația căreia nu avea loc sub nicio formă competiția (de care toți sunt sătuli deja, chiar dacă au doar 10-13 ani). Te dezvolți atât de frumos atunci când ai parte de lucru în echipă, de cooperare. Să știi că poți cere ajutor iar tu la rândul tău poți ajuta, e un lucru benefic pentru viața de zi cu zi, nu doar pentru a organiza un târg.
E uimitor să vezi cât de mult pot să își mențină interesul activ în terminarea sarcinilor când fac activități de lucru manual.
Tehnicile folosite au fost foarte diverse: pictat pe lemn, pe pânză, modelaj în fimo și lut, confecționat felicitări din scoici, confecționat brățări din mărgele, quilling, origami și câte și mai câte. A fost suficient să ne vedem de 2 ori pentru a pune cap la cap ideile venite desigur, din partea copiilor.
Astă seară, amenajând standul ce are să se deschidă dis de dimineață mă gândeam ce bine le prinde copiilor să petreacă timp de calitate făcând lucruri utile. Cu siguranță un proiect, indiferent de materie, făcut într-un mediu asemănător aduce numai beneficii tuturor.
Eu mă simt mult mai câștigată după experiența asta. Deși munca poate ar fi fost aceeasi, interacțiunea e mereu în dublu-sens. Dacă elevii ar fi făcut aceste mărțișoare acasă nu aș mai fi putut să îi observ cum lucrează, cum se ajută, cum se nasc idei noi. Proiectele nu ar mai fi o corvoadă pentru copii și părinți pentru a le organiza și a le realiza în timpul liber.
În ultimul Erasmus din care am făcut parte, în Franța, m-a impresionat exact același lucru. Copiii plecau după orele de curs liberi să își petreacă timpul într-un mod recreativ. Nu plecau de la școală cu grija temelor și a proiectelor. Totul era făcut în orele de curs. Rapid am făcut paralela spre viața de adult, când trebuie să dai 100% în orele de muncă, să fii cât mai eficient acolo.
Nu mă mai întind la vorbă, vă las detaliile târgului ”Mărțișoare cu suflet”. Toți banii strânși din vânzarea mărțișoarelor ce poartă o părticică din sufletul celor ce le-au făcut vor susține Asociația Ajutor Sara Maria, grădinița Pietrișu (jud. Giurgiu) și Asociația Human Catalyst.
Îmi amintesc cu mare drag mărțișoare primite pe când eram la vârsta la care sunt și elevii mei acum, și mai proaspete, de când sunt profesor. Sunt unele cu adevărat memorabile în fiecare an. Și chiar dacă puteți spune foarte ușor că sunt niște lucruri inutile, ele poartă o amprentă foarte puternică. Sunt în tradiția noastră, sunt în bucuria primăverii. Și îmi aduc aminte acum, când stau să scriu un 1 martie în care am lipsit de la școală, pe când era în 1-4. Amărăciunea cu care stăteam la coadă la cabinetul medical pentru a face niște analize de rutină. Pe lângă spaima dată de ”făcutul analizelor” emoțiile se amplificau prin faptul că nu am impărțit bucuria și surpriza mărțișoarelor cu colegii de clasă.
Multe mulțumiri și gânduri bune pentru toți cei ce au sprijinit la realizarea acestor mărțișoare (părinți, învățători, profesori), dar și celor care vă veți opri începând de mâine privirile curioase și veți face o faptă bună.
Drum bun, Cireșari!