Pentru ca viata bate filmul in general, nu doar in perioada asta ciudata pe care o parcurgem, sunt gata sa organizez un nou concurs aici cu voi. Insa pana sa va impartasesc ce anume am pus deoparte pentru cei 3 castigatori vreau sa va atrag atentie asupra unei carti foarte de actualitate si asupra unui film documentar ce se leaga manusa pe subiect.
Daca nu ati citit inca Demența Digitala, va rog sa o faceti. Exact ca o mantra veti repeta Spitzer, Spitzer, Spitzer la fiecare capitol. Da, Manfred Spitzer este autorul cartii, psihiatru si cercetator stiintific. Si a pus aici laolalta studii care spun pe șleau cum stau lucrurile cu folosirea excesiva a telefonului mobil si a device-urile din aceeasi categorie.
Nenumarate studii vin si ne arata in cifre si grafice impactul puternic asupra creierului si a legaturilor neuronale, iar varsta de la care faci o adictie din folosirea telefonului mobil e foarte importanta in jocul asta.
Vin si scriu aici dupa 2 luni de la inceperea anului scolar in timp de pandemie. Sistemul hibrid care ne aducea, totusi, la scoala fata in fata cu o parte din elevi m-a intristat. M-a intristat pentru ca am vazut exact efectele acestor luni petrecute in online, de multe ori pentru pre-adolescenti, un online paravan in care pierd ore bune neinvatand mare lucru.
Zic asta pentru ca veselia si zumzetul care se regaseau pe vremuri in clase dupa ce se suna de intrare, s-au transformat intr-o tacere mormantala in care majoritatea copiilor sunt afundati cu ochii in smartphonuri sofisticate. Legati emotional de sirul nesfarsit de notificari si aplicatii, sunt toti victime ale dependentei.
Profesor de educatie fizica fiind, ma doare chiar mai mult sa ii vad cocosati, aplecati spre milionele de pixeli, preferand jocul virtual in locul orelor dinamice. Regula e sa lasam telefoanele in clasa cand iesim in curte la joaca, iar de aici se naste o intreaga serie de probleme pe care un copil nu ar trebui sa le aiba. (daca se fura, daca il sparge cineva, daca ma cauta cineva). Desfasurarea orelor in online observ cu bucurie sa vad ca se petrece diferit la ciclul primar fata de cel gimnazial. La cei mici ora incepe natural si cu veselie, copiii avand inca activata dorinta de a se juca si a se bucura prin miscare. Pe cand la ciclul gimnazial majoritatea copiilor prefera sa gaseasca pretexte cat mai variate pentru a nu participa activ. Sa participe cu numele sau cu avatarul e mai comod, iar in timpul respectiv sa se ocupam de alte adictii (jocuri pe calculator, retele de socializare etc).
Iar aici nu sunt copiii vinovati. Adultii au picat in aceeasi capcana. Si noi suntem dependenti de telefoane, nu stim cand sa punem pauza si sa nu mai raspundem la inca un mail, la inca un mesaj, sa mai vedem inca o poza etc.
Telefonul e uneori iluzia timpului castigat atunci cand parintii le dau telefonul copiilor doar ca sa stea linistiti. Sunt convinsa ca munca de parinte nu e deloc usoara si te tine implicat 24/24 Ma uit in metrou, pe strada, toata lumea e aplecata asupra telefoanelor, ancorata intr-o lume virtuala si mai putin constienta de stimulii reali din lumea ce ne inconjoara. Spitzer amintea in cartea lui un studiu infiorator care arata ca nivelul de reactie a oamenilor dependenti de telefoane e din ce in ce mai mic atunci cand are loc un incident, sau viata cuiva e pusa in pericol. Esti mai putin empatic, mai putin atent la ceea ce se intampla in jurul tau, deci nu ai nicio reactie din punct de vedere civic. Jocurile video care au in prim plan violenta ii fac pe cei din noua generatie sa fie din ce in ce mai insensibili, sau mai toleranti la acte de violenta, bullying.
Ce mi s-a parut de asemenea foarte ingrijorator este ca toti traim cu impresia ca avand acces la atata informatie, stim mai multe, invatam mai multe. Pe cand raspunsul corect ar fi ca doar ”google stie mai multe”. Pentru ca informatia pe care nu o repetam ci doar o intalnim ocazional nu se va sedimenta in creierul nostru si mai mult, vom uite din ce ce in ce mai repede si mai usor informatiile pentu ca ne folosim creierul din ce in ce mai putin. Neantrenand creierul, sinapsele imbatranesc si se imputineaza iar asta duce cu siguranta spre dementa digitala.
Nu mai dezvalui mai multe, va las cu lectura pentru ca sunt foarte multe lucruri de invatat din cartea lui Spitzer, si foarte multe lucruri care vor actiona in creierul vostru ca sistem suport de alarma. Astfel ca sigur te va starni la introspectie si analiza, procese ce se vor materializa inschimbari pe care le vei adopta in stilul tau de viata.
Constant am facut cate o cura de detoxifiere digitala. Inclusiv cand am parcurs pe jos Camino de Santiago am stat in afara retelelor de socializare, a feed-urior nesfarsite timp de o luna, week-end-uri in care am pus telefonul in flight mode si am explorat natura, zile in care m-am ancorat 100% in viata reala.
Va las si doua resurse video cu conferinta si interviul pe care le-a sustinut Spitzet in Romania.
N-o sa insist mai mult nici cu Social Dilemma care este documentarul ce se leaga nemaipomenit de cartea lui Spitzer. Daca Dementa Digitala iti explica pe intelesul tau ce se intampla in creierul tau si cum iti modifica comportamentul mediile digitale, documentarul iti prezinta ce se intampla in spatele platformelor cunoscute incat sa fii prins in hora un timp cat mai indelungat.
Am recomandat tuturor filmul dupa ce am revenit fizic la scoala iar reactia unui copil a fost atat de dureroasa: ”-Ce, credeti ca noi nu stim cum sta treaba cu platformele astea? Dar noi doar ne distram.” …pe cand realitatea e ca noi suntem doar un produs care e agatat sa ramana conectat cat mai mult timp in online.
Ce fac eu pentru a ma deconecta de la ecrane si a invata lucruri noi?
- ma bucur sa pictez pe ce imi pica in mana, lemn, sacose, tricouri etc.
- practic yoga care vine la pachet cu denumiri in sanskrita, cu mantre si alte cuvinte noi, pe langa beneficiile fizice.
- ratacesc pe strazi incercand sa retin cat mai multe nume, sa explorez cartiere si locuri. Old school fiind, daca doar descopar un oras nou prefer uneori hartile pe hartie sau plimbarea libera.
- pedalez cat ma tin picioarele, iar cateodata dupa vreo saptamana intensa am senzatia ca as putea ajunge pana la Oradea;
- imi place drumetia si tot ce tine de natura, asa ca invat nume de plante si copaci,
- citesc, iar norocul meu este ca pot sa ma ancorez asa de bine in cate o carte incat uit ca sunt in metrou, tramvai sau alt mijloc de transport.
Ce pun la bataie in concursul de fata?
- Premiul I – setul de 3 carti de la Editura Litera Raftul de Cultura Generala – Filmul volumele 13.14.15
- Premiul II – O cana Monster Mug, pentru ca tot vine sezonul de baut ceai cu cookies
- Premiul III – o mini insigna/ pin cu Good Vibes care sa-ti inveseleasca rucsacul de drumetii si activitati offline.
Ce trebuie sa faci pentru a castiga?
- sa lasi un comentariu cat mai creativ la acest articol in care sa imi spui ce fel de activitati preferi pentru a-ti petrece timpul liber si a te indeparta de mediile digitale; Poate chiar vreo experienta mai indelungata de digital detox. Ce anume te starneste sa inveti lucruri noi si cum anume reusesti sa le sedimentezi.
- sa dai follow contului meu de instagram
Modul de a alege castigatorii sunt dupa cum urmeaza: Premiul I (jurizare, aleg comentariul cel mai creativ) Premiile II si III prin random.org
Concursul se desfasoara doar in Bucuresti iar perioada in care te poti inscrie este 24 octombrie- 6 Noiembrie 2020.
Abia astept sa invat lucruri noi din ceea ce veti decide sa impartasiti cu mine din experienta voastra!
Drum bun, Cireșari!
Hey Eve,
Ce ma bucur ca ai adus in atentie acest topic atat de “on fire” in contextul actual.
Cu totii cred ca avem momente in care ne ia valul si ne pierdem in ecrane fie ele la munca si nu numai. Ce este de facut? Dupa cum bine expui tine de noi de fiecare sa constientizam iuresul tehnologiei si maniera in care o folosim, fie in mod constructiv, fie adictiv.
Revenind la ce anume fac, am realizat ca ma bucur ca un copil de fiecare iesire in natura, ma simt ‘acasa’?. Obisnuiam sa completez integrame si mai ales sudoku, asa ca pensionarii :)). Acum ma ancorez prin lectura, plimbari cu bicicleta sau pe jos, le ador, observand imprejurimile chiar si cele din cartier, nu doar din afara orasului. Practic sport, alternez clasele, colorez mandale, imi colorez unghiile, mai nou meditez ?, pandemia aduce si obiceiuri noi si bune zic eu.
Nu imi amintesc exact cea mai indelungata perioada de detox digital, dar consider acest obicei un prilej excelent de ancorare in prezent. Si ori de cate ori l am pus in practica a fost minunat, uitasem complet de telefon si ceea ce m a bucurat si mai tare nici nu simteam nevoia sa ma conectez inapoi la toate retelele si device urile. Aici am fost placut surprinsa de detasarea mea intrucat am fost si martora manifestarii adictive a celorlalti care abia asteptau sa se conecteze la wifi sau reteaua de date mobile ?. A fi prezent este o bucurie imensa abia acum inteleg. ??
Sunt intrebari care imi dau de gandit, pentru ca prin natura jobului si a activitatilor de zi cu zi, eu si ai mei tindem sa ne afundam tot mai adanc in mediile digitale. Avem nevoie de detox constant si il facem prin plimbari in aer liber, cat mai lungi si oriunde, in parc, pe stradutele orasului, in explorari urbane si mai rar rurale. Ne clatim ochii si mintea intr-un copac, intr-un colt de cladire inedit, intr-o frunza sau orice chestie banala poate, dar organica si reala, care ne bucura privirea si ne reconecteaza cu natura noastra palpabila, senzoriala, cea pe care tindem sa o ratacim si atrofiem in spatele ecranului.
Buna Evelina! Detox pentru mamici cu copii de scoala, a fost pregatirea de prajituri pentru concursul lui oetker care ne vrea pe toate harnice raw si dulcici (negresa de post, placinta, tort).
Pregatirea de teme pe caiet pentru clasa V.
Participarea in concursuri de desen (realizarea unui personaj fata/baiat 8-12 ani), pictura pe minisevalet.
O tura pana la magazinele cu toale noi(Pepco) pentru toata casa.
Am citit la cartulii pana so’ cununat religios mai deunazi Carturescu.
In Sibiu este anul scriitoarei Cuntan Maria(Poezii), cu strada si statuie in Bucuresti, asemanarea este ca eu sunt tot o Maria Cuntan(nascuta) , dupa 42 ani de la moartea ei. LOL / Rima a venit de la sine pana sa aflam ca avem si scriitori prin nume. 😀
Concursul daca se desfasoara numai in Bucuresti, lasam comentariul cu Detox pentru Domnisoara Statuie!!! Pupici
Îmi place tot ce ai scris !!Eu ma deconectez facand lucruri creative . Hobby-ul meu e sa fac lucruri din mărgele , sa fac flori din saten și sa cos la mașina de cusut .Sa pedalez pe bicicleta medicala uneori. Mai nou am început o carte “ geamănă din Oglinda “ Mai greu cu cititul ?
1. Târziu (sper să nu fie prea târziu…) am redescoperit LECTURA CĂRȚILOR BUNE pe care le cumpăr online Acum citesc „Orbitor”.
2. Privesc din ce în ce mai puțin emisiunile TV , rezumându-mă la transmisii sportive si documentare ( unele canale nu le mai vizionez de vreo 3-4 ani).
3. GRĂDINĂRESC în livada și la vita de vie (tund iarba, fac taieri în verde, înlătur lăstarii, observ permanent daca nu au aparut boli si daunatori etc. Fotografiez florile și puieții (peste 50) din livada tânără pe care doresc să o las după mine.
5. Adun materiale (texte, imagini etc.) pentru a finaliza monografia comunei (editia a II-a) si pentru monografii secventiale, sectoriale ( am publicat MONOGRAFIA SCOLII DIN TATARUSI, finalizez MONOGRAFIA BISERICII DIN TATARUSI etc. )
5. Particip zilnic la concursuri (fiind castigator de 3 ori la CASTIGA ROMANIA etc.)
5. Rezolv aproape zilnic probleme de ȘAH , teste de logică, de matematică (deși sunt profesor pensionr de română…) ETC.
Buna, Eve!
Daca ma intrebi pe mine, cea mai buna modalitate de a te deconecta e sa te conectezi cu cei dragi. Recomand tuturor sa faca umratorul experiment; chemati-va prietenii/iubitul/iubita/familia la cina, sau in oras si roaga-i sa isi lase telefonul de o parte pentru cateva ore pe care le veti petrece impreuna. Veti descoperi calitati noi ale persoanelor ce va inconjoara si mai important decat atat va veti redescoperi pe voi in discutiile cu cei dragi. Va garantez, veti vedea lumea dincolo de situatia actuala, dincolo de coronavirus, dincolo de masti si dincolo de toate aceste lucruri neplacute ce se intampla in lume. In schimb, daca nu sunteti una dintre persoanele prea sociabile, va propun alt experiment, sunt plina de idei astazi:)) incercati ss inchideti ochii si sa va inchipuiti pe voi in viitor. Cum vedeti acest viitor? Ce veti face in el? Va spun un secret, nu este prea devreme sa incepeti sa il construiti! Provocator, nu? Ocupati-va de pasiunile voastre, de ceea ce iubiti sa faceti, explorati natura si ceea ce va inconjoara.. lumea este frumoasa, de ce sa o privim doar prin intermediul device-urilor? Enjoy the world!