După cum spuneam și intr-un post anterior, plecarea mea in India de anul trecut viza in prim plan Respirația, Meditația cât și partea de Mantre. Mă interesa să știu mai multe, dar mai ales să experimentez mai multe. India pentru mine a fost o gură de aer proaspăt. M-a îndepărtat de tot ceea ce mă ținea aici ocupată și mereu în priză și m-a adus mai aproape de ceea ce sunt și ceea ce contează de la răsărit și până la apus. În rândurile ce urmează vă recomand 3 aplicații pentru început de drum.
Așa se face că dupa prima zi a cursului, zi dedicata Ceremoniei Focului (Aarti) , cu o însemnătate așa de mare pentru noi toți implicați în procesul de învățare, am început orarul normal al cursului în care aveam câte o oră dedicată pentru fiecare ramură amintită anterior. Ceremonia focului practic ne pregătea pe noi cursanții, cât și pe profesorii implicați pentru cursul ce urma să înceapă. Semnifică într-un fel eliberarea de orice fel de așteptări sau prejudecăți încât să putem să absorbim cât mai multe, iar procesul de predare- învățare să poată să curgă fără piedici.
În luna respectivă am experiementat de nenumărate ori Yoga Nidra (Yogic Sleep) , Tratka (Gazing meditation) iar spre sfârșit, meditație pe chakre cât și pe elementele naturii (pancha tattwa mantra meditation, poate printre cele mai puternice din cele experimentate de mine, fiind una ce foloseste sunetul, mantrele)
Pentru ultima amintită, vă las un filmuleț cu mai multe instrucțiuni, care mi se pare mie că transmite exact starea de spirit ce am experimentat-o în Rishikesh alături de toată grupa sub îndrumarea minunatei Deepa Negi Mira pe care o recomand cu inima deschisă oricui ajunge prin Rishikesh vreodată. *Mulțumesc din suflet Anișoara pentru recomandarea atât de călduroasă. S-a adeverit complet.
1. Calm – este o aplicație impresionantă pe vizual cât și pe sonor. E adevărat că în varianta sa gratuită nu are foarte multe meditații ghidate, însă fundalurile sonore cu inspirație din natură cât și vocea suavă ce te plimbă prin senzații și scanări ale corpului, reușesc să te aducă blând în momentul prezent. Dar și mai importat cred eu, este că reusesc să te mobilizeze cât să îți dorești să îți oferi măcar 5 minute de liniște pe zi. Practic să te convingă să îți acorzi acel ritual zilnic dimineața sau seara care să te ancoreze aici si acum.
2. Meditate OM – este una dintre cele mai vechi aplicații încercate de mine pe partea asta de meditație până acum. E ea mai rudimentară, fără ceva care să te atragă prin vizual, însă ea se concentreaza pe mantra meditation. Practic mecanismul ei este destul de simplu. Are un număr de mantre de la simplu la complex, cu efect de liniștire imediată sau din contră de energizare și încredere care rulează neîncetat. Mantrele sunt traduse din sanskrita in engleză, pentru a fi înțelese, iar scopul aplicației este de a le reda și de a le contoriza. Nu au niciun fel de floricele sau artificii fiind foarte apropiate de cele , auzite prin temple, sau peșteri de meditație.
3. Insight Timer este aplicația care mă ține activă de câteva luni încoace (mi-am făcut cont undeva pe 29 Iulie 2017). Practic aplicația asta este o bază de date plină ochi cu meditații ghidate, yoga nidra, mantra chanting, însă nu pierde din vedere nici partea de meditație liberă având și partea de temporizator. Totul gratuit ei pledând pentru ideea că meditația ar trebui să fie o practică zilnică și nu un produs pus la vânzare.
Poți să rămâi fidel unei anumite meditații, poți să îți faci propria bibliotecă cu meditații care te-au ajutat sau urmează să le încerci, poți face sesiuni offline si apoi să le înscri în profilul tău, poți să faci destul de multe. Aplicația asta în schimb nu a pierdut din vedere nici partea socială, unde știm cu toții că ne e mai ușor să ne mobilizăm atunci când avem susținerea grupului. Desigur partea asta nu este musai, ea putând fi dezactivată, însă eu o văd ca o extra-inspirație. Având acces la mii de meditații ghidate, este mult mai ușor să mergi pe recomandarea cuiva, să încerci ceva care poate a funcționat și la alții.
Iar partea legată de statistici mi se pare că vine foarte mult în sprijinul celor ”21 de zile” despre care poate ați mai auzit. Se zice că pentru a forma o/un obișnuință/ritual sunt necesare 21 de zile în care să fii consecvent. Așa se face că aici vei primi câte o steluță colorată care desigur îți va aminti că timpul este prețios, iar timpul petrecut pe pământ e limitat.
Cunosc cât de anevoios e drumul pentru cineva care n-a mai practicat până acum. Cunosc și faptul că avem o viață atât de încărcată (desigur, pe cât ne dorim fiecare)ne cam prinde într-un val de activități care par că sunt pur si simplu înlănțuite. Dar pot să spun că am un somn mai bun, că nu mă mai arunc în răspunsuri imediatela nervi la provocările zilei și îmi permit să iau câteva guri de aer conștient înainte de a acționa.
Și trebuie să recunosc că momentul când mă desprind din agitația zilei pentru a asculta o meditație ghidată sau pur si simplu îmi dau ceva timp să mă bucur pentru că pur și simplu respir este ceva cu adevărat minunat. Sper să vă fie de folos!
Namaste!