Universul simțurilor

Spre surprinderea mea, anul ăsta nu am terminat de citit atât de multe cărți pe cât de multe am început. M-am plimbat de pe tabletă, prin ebook dar mai ales prin cărți parfumate, palpabile așa cum îmi plac cel mai mult.

Cu toate astea cel puțin o carte a rămas tare dragă sufletului meu și se pare că m-a purtat prin mai multe experiențe, mi-a deschis mai multe porți. Mi-a plăcut atât de mult încât am continuat datorită ei să fac niște activități cu copiii la dirigenție in aer liber prin parcul Romniceanu, m-a adus mai aproape de uleiurile esențiale… de plantele aromatice, de muzică mai bună, m-a dus chiar într-o tabără absolut fantastică.

Simțurile au acces rapid la desaga cu amintiri, deci la memorie , dar și la toată paleta de emoții. Vă sună cunoscută sintagma ”carusel de emoții”?

Cartea Simțurilor este un proiect colectiv asemenea Cărții Caselor (care ocupă și ea un loc de cinste în sufletul meu) care-și deschide universul prin următoarele întrebări:

”Potrivit cărui simț vă rotiți cu predilecție făptura? Care din ele cinci (sau poate al șaselea?!) vă definește mai apăsat și mai autentic făptura, realitatea, așteptările, opțiunile?  Cu ce simț operează cu predilecție aducerile aminte în cazul dumneavoastră?  Ordinea voastră lăuntrică pune tot văzul pe locul suprem?

Acceptați un cutreier prin labirintul memoriei senzoriale, evocând cele mai intense, răvășitoare, inițiatice, înduioșătoare sau provocatoare senzații din copilărie, adolescență, maturitate?” (Dan C. MIhăilescu)

Ei bine, dacă în restul anului este un exercițiu de conștientizare, pentru a te ancora în prezent prin intermediul simțurilor,  în perioada sărbătorilor de iarna, nu-i așa ca totul devine mai ușor? Totul parcă te proiectează exact ca în filmul ”Inside Out” în desaga cu amintiri.

Primul Moș Crăciun, cotrobăiala după cadouri, primul săniuș al ierinii, mirosurile din bucătărie, bradul împodobit strălucind in magia nopții. Ei, știți voi mai bine despre ce vorbesc! Unii sunt chiar enervați de asta, însă pe mine mă distrează pentru că mereu mă bucur că toate cele întâmplate în 28 de ani sunt stocate cum se cuvine prin câte un sertar…chestii pe care poate le credeam uitate.

Ideea e că mă bucură unele chestii simple cu tot sufletul… și astea pe tot timpul anului:

  • Îmi place de fiecare dată când ies de la metrou Eroilor și o apuc spre Cotroceni să-mi ridic privirea spre cer și să mă bucur de cupola Bisericii Sfântul Elefterie, să mă bucur, să fiu recunoscătoare pentru o nouă zi. Îmi place să mă întorc seara acasa cu ochii lipiți pe cerul plin de stele.
  • Simțul olfactiv îmi e pur și simplu îmbătat de parfumul tufelor de liliac. Iar in locul lor, în tot restul anului (că doar acum e iarna și sigur aș da de bănuit că am luat-o razna) este un spray de corp Moringa care pur si simplu îmi dă shut down oricărui gând. Și trebuie să vă spun că m-am îndrăgostit de uleiurile esențiale de la Doterra care m-au înveselit în difuzor, medalioane sau roll-on-uri din vară și până acum.
  • Mă topesc la auzul ciripitului de păsărele, și mai ales la croncănitul pescărușilor. Iar surpriza cea mai mare a fost să aud ciripit de păsărele în drum spre cota 2000 chiar la începutul iernii pe poteci, pe o vreme capricioasa,cu ninsoare si nițel vânt.
  • Nu pierd nicio ocazie să mă tolănesc în iarbă, pe zăpadă, în frunze uscate sau să termin vreo drumeție fără să îmi răcoresc picioarele obosite în apa rece a vreunui râu.
  • Iar când vine vorba de gust… păi chiar daca sună banal, gustul unui sandviș la altitudine, scos din rucsac după mers pe jos ore în șir are pentru mine un gust fantastic. (și am încercat multe combinații noi anul ăsta)

Magia simțurilor vine și când reușim să ne rupem pe rând de toate cele și să ne dedicăm p câte unuia singur.  Așa-i că o melodie îți face sufletul să tresară mai tare când o asculți cu ochii închiși?  Sau atunci când prinzi câte o pisică și reușești să-i gâdili blana …nu-i așa că totul de jur împrejur devine blurr….ba mai mult când reușești să te delectezi cu ceva gustos, nu simți că e pur și simplu momentul tău și doar al tău? Ce ziceți de un ceai parfumat…sau un biscuite cu ghimbir? Dar când a fost ultima oară când te-ai lăsat legat la ochi pentru a descoperi spațiul ce te înconjura prin toate celalte simțuri? Așa-i că o îmbrățișare ținând ochii închiși îți liniștește atât sufletul cât și mintea?

Și acum vă întreb pe voi ce momente ați strecurat de-a lungul anului pentru bucuria voastră autentică? Reușiți să le rememorați de îndată atunci când vine vorba de simțuri?

Știu că anul e pe sfârșite și mulți trageți linie, faceți liste, vă gândiți la ce are să vină și trebuie să recunosc că și mie mi-a plăcut mult plimbarea de voie cu a mea dragă Flori de la Peștera spre Padina în care am zugrăvit emoțiile și sentimentele de peste an…nu mai făcusem de foarte mult timp asta. Ce bucurie!

Așa că vă invit și pe voi să va împodobiți sufletele cu acele momente ce v-au făcut să vibrați de încântare, cu acele momente în care ați descoperit sau învățat ceva nou, acele momente în care ați cunoscut oameni inspiraționali și v-au mers direct la inimă, toate acele momente în care ați fost receptivi la tot ce picura în clepsidra vieții…bune și rele. Toate acele momente ce vă fac oamenii deosebiți de astăzi.

Vă urez din suflet un Crăciun fericit și sărbători sclipitoare pe chip și mai ales în suflet!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *