Magia cardurilor motivaționale

Poate vă întrebați cum vă pot fi de ajutor în practica yoga sau în viața de zi cu zi aceste seturi frumos colorate. Așa că m-am hotărât să vă împărtășesc povestea mea dar și toate seturile ce mi-au trecut prin mână până acum.

M-a bucurat nespus de mult provocarea celor de la Cronicari digitali, pe care o voi posta si aici ulterior concursului. Am avut ocazia să-mi amintesc de primul cartonaș motivațional cu care am avut contact. Se întâmpla la cursul de formare instructor de aerobic la Izvorul Mureșului prin 2010 la o oră de psihologie.

Am și acum foarte clară în minte atât imaginea cartonașului verde ce-mi surâdea în față cât și momentul în care am simțit cum cuvintele orânduite cu tâlc au de cele mai multe ori puterea de a ne schimba starea de spirtit.

Marea majoritate sunt create astfel încât să sprijite procesul introspectiv, fie picurând o întrebare, fie săpând în interiorul nostru cu un cuvânt. Alte seturi vor veni cu exerciții de cunoaștere a mecanismelor interne, sau cu agende în aceeasi tematică, încât lucrul să nu se încheie ci mai degrabă să înceapă odată cu cartonașul extras.

Pe vremea când mergeam cu rucsacul în spate în fiecare zi pe drumul clasic casă- școală-sală aveam mereu o traistă ce ascundea în ea pe lângă un clopoțel sau un bolt tibetan, câte un set de cartonașe. Puține au fost dățile când am ajuns la vreo clasă fără ele, iar entuziasmul persoanelor se putea citi usor pe chip.

Așa că le voi prezenta pe rând într-o ordine aleatorie, pentru că fiecare are o însemnătate destul de mare în dezvoltarea și în parcursul meu din 2010 si până azi.

 • Clara Toma – ”Spun DA – Da(r)urile din fiecare (a)zi”

Prin 2015, atunci când intrasem în gașca World Class și aveam oră în marele Mega Mall, zic marele pentru că numărul persoanelor care își îndreptau atenția spre yoga ocupau capacitatea maximă a sălii, deci vreo 50. Așa am cunoscut-o pe Clara, spre care mereu întrept câte un gând de recunoștință chiar dacă drumurile nu ni se mai intersectează decât surprinzător, când dăm nas în nas în turnul cu ceas din Sibiu. La finalul unei clase de yoga mi-a oferit în dar acest set bogat în inimi și o agendă în aceeași tematică concepute chiar de ea. Așa că vă invit pe pagina editurii pe care o tine în viață cu atâta grijă și iubire aici.

Cartonașele ”Spun DA” sunt foarte simplu compuse astfel că au darul de a ajunge rapid la țintă. Le-am folosit cu drag atât cu copiii, cât și cu adulții iar agenda ce a venit extra m-a ajutat să mă setez pe afirmații, deci pe lucrurile pentru care am spus ”Da” cu toată inima. Folosirea afirmațiilor are darul de a face macazul potrivit pentru a-ți ridica vibrația.

”Astăzi am ieșit pentru prima dată cu Otilia în wrap în Parcul Tineretului care răsuna de chiote de bucurie. Prima oară când am privit, strânse fiind una de cealaltă, cerul albastru.” #amintirileotiliei din iarna geroasă a lui 2016

Chiar dacă nu ai încă setul acesta de cartonașe, te provoc să îți scrii chiar acum măcar 10 lucruri pentru care n-ai mai zis ”Da” de ceva vreme.

 • Elena Brower- Art of attention

Ioana Hudiță e omul de legătură prin care am avut pentru prima dată contact cu yoga cât și cu aceste minunate cartonașe. (Ah, ce îmbrățișare te paște după izolare) Nici nu le văzusem fizic până ce mă stârniseră de-a binelea. Se apropia practic o nouă etapă în formarea mea. La început au fost cartonașele cu multe cuvinte, cu povești, acestea în schimb vin cu un singur cuvânt. Poți să te ajuți și de posturile propuse în imaginea de fundal pentru a crea o secvență de practică, sau poți folosi o serie formată din mai multe cuvinte. Toate seturile de altfel pot funcționa ca și oracole, atunci când asculți întrebarea interioară cu mare atenție. Ea va atrage un răspuns pe măsură.

Poți, fie să alegi să îți formezi practica în jurul unui cuvânt, sau poți la fel de bine să folosești cuvântul pentru a începe ”săpături interioare”. Atât de jucăusă e practica ce folosește cartonașele motivaționale.

Când mă gândesc la Ioana, automat mă gândesc la Elena Brower.

Dacă ar fi să caracterizez în 3 cuvinte acest set aș alege: suav, gingaș, cu atitudine.

 • Jacky Newcomb -Angel Secret Cards

De fiecare dată când intram la Antic Exlibris, plecam cu ceva în desagă. Am cel puțin 3 seturi luate de la librăria asta fascinantă. Cardurile astea micuțe, ușor de strecurat în orice buzunar vin să te învețe compasiunea și iubirea.

Chiar dacă sunt alese afirmații scurte și ușor digerabile ele vin și cu o extensie și un ghid de folosință. Astfel că mini-cardurile sunt numerotate pentru a fi găsite cu ușurință în carte.

Nu știu care este experiența voastră cu ingerii însă eu am resimțit acest set de cartonașe exact ca pe sora mea mai mare, care e acolo să te sprijine, să te îndrume, să te asculte, să te iscodească, să râdă cu tine în hohote.

Pe lîngă conținutul dat de afirmații, catonașele astea au în fotografii un aer boem prin atenția la detalii: dantele, fulgi, flori presate și alte chițibușuri.

 • Louise Hay – Puterea Gândului/ Carduri de înțelepciune / Don Miguel Ruiz- Cele 4 legăminte

Mă uit la ele mereu cu fascinație și încântare și cu toate că sunt cele mai vechi și mai folosite seturi, mi se par mereu noi. De Louise Hay, sigur ați auzit deja prin cărți consacrate ce au pătruns la noi traduse de cei de la Editura Adevăr Divin. Mie mi-a ieșit în cale pe vremea când frunzăream Sala Palatului la Festivalul Body Mind and Spirit imediat după revenirea de la Izvorul Mureșului.

Aici la ea pe site găsiți o paletă foarte colorată de afirmații dacă aveți nevoie de un pic de inspirație în viață sau pe desktop.

Îmi amintește de anii de trezire în care am lucrat mult cu mine, am obsevat lucruri, tipare emoționale însă atunci era abia începutul. Vremea când mă confruntam cu ”frustrarea și nervul” la ordinea zilei dar eram destul de receptivă să observ coincidențe, legături,semne.

Cele 4 legăminte sunt: ”fii impecabil în tot ceea ce spui”, ”Nu interpreta nimic la modul personal”, ”nu face presupuneri inutile”, ”fă întotdeauna tot ce îți stă în puteri”. De ținut minte foarte clar și de evitat în același timp de a trece granița celor 4! Există și cartea cu același nume.

Desigur, chiar dacă seturile de cartonașe se mărea de la an la an, mereu am mizat pe folosirea unuia singur făcând tranziția doar când schimbam direcția și uneori și de dinamica grupului cu care lucram.

 • Gabrielle Bernstein- The Universe has your back

Amazon, unde dacă ai răbdarea și curiozitatea te poți pierde mult și bine printre sutele de variante de cartonașe. Cred că de aia i-au și ales numele pentru că locul cu pricina de pe pământ e la fel de ofertant și de uimitor. Cert e că nu am stat mult pe gânduri am luat setul acesta în momentul în care eram din ce în ce mai fascinată de tehnica în acuarelă. Pete, stropi și îmbinări de culori cu mesaje care îmbracă doar straie diferite, impactul e același pentru cei ce lucrează cu carduri motivationale de ceva timp.

Magia universului interior și granița fină față de universul exterior m-a mânat cu mai multă putere spre setul acesta. E atât de mult de explorat când ajungem la subiectul acesta. În funcție de ceea ce plantăm în universul interior, putem să regăsim și în cel exterior prin oameni faini, experiențe nemaipomenite, sincronicități de tot felul.

 • Doreen Virtue – Călăuzire zilnică de la îngerii tăi/ Mesaje de la Îngeri/ Arhanghelul Mihail

Uite niște seturi de cartonașe de pe vremea când abia schimbam macazul din clasele de aerobic și țopăieli spre cele de body and mind: pilates și yoga. Momente cheie din viața mea iar ce mi-a plăcut întotdeauna la cele 3 seturi este claritatea pe care au reușit mereu să mi-o dea în legătură cu frământările interioare. Toate 3 au și câte o mini carte cu mai multe explicații legate de mesajul tras, cît și activități propuse pentru fiecare latură. Practic indiferent de titlul pe care îl poartă sau autorul pe care îl are, aceste cărți motivaționale au la bază legea atracției. Cartonașul pe care îl tragi are de obicei aceeași vibrație cu întrebarea pe care o adresezi așa că e foarte posibil ca același cartonaș să vină spre tine de mai multe ori. Iar în cazul în care nu vezi legătura dintre întrebarea adresată și cartonaș, e recomandat să cobori mai mult in interiorul tău și să afli într-adevăr care este întrebarea /frământarea adresată de subconștientul tău. Adică să mai lași un pic să dospească acest cartonaș care a sărit în mâna ta.

 • Christopher Titmuss – Meditation Healing (Energize your mind and restore your body)

Vai, ce delicatesă din seria Antic Exlibris (dacă mă întreba cineva acum în izolare daca duc dorul vreunul magazin, apăi ăsta ar fi fost singurul). Nu numai că îmbină fotografia cu cuvântul dar pe verso au exerciții pe îndelete corelate cu tema deschisă. Așa că în funcție de cât timp și câtă energie vrei să învestești în joaca cu ele, poți alege varianta scurtă sau lungă.

Broșura vine cu extra indicații și explicații pentru a susține practica indiferent de nivelul la care ești. Și am să vă dau un exemplu aici.

Priotități: E mult mai ușor să fii fericit și în pace dacă îți cunoști prioritățile, dar să poți să le pui în ordine nu poate fi mereu un lucru ușor: Așa că poți folosi în meditațiile tale următoarele afirmații:

 • Îmi dau voie să mă cunosc mai bine încât să iau decizii înțelepte.
 • Îmi dau voie să mă eliberez de dorința de a avea mai multe lucruri materiale.
 • Îmi dau voie să apreciez bucuria momentului și dau valoare prieteniilor pe care le am.
 • Oferă-mi o perspectivă asupra naturii lucrurilor și învață-mă să fiu corect!

Afirmațiile sugerate pot fi folosite într-o perioadă dificilă în care trebuie să iei anumite decizii.

 • Julia Cameron – Blessings (Gratitude Cards)

Unul din seturile mele favorite și cred că și al oamenilor cu care am interacționat până acum pentru că este singurul set căruia îi lipsesc atât de multe cartonașe încât se vede cu ochiul liber. (hihi) Nu mi-a părut rău nicio clipă, tocmai pentru că sigur cardurile lipsă au adus alinare cuiva sau au marcat un punct important în evoluția altcuiva.

Blessing Cards aduc laolată flori diafane cu mesaje puternice de mulțumire și recunoștință, un exercițiu fără de care nu văd cum aș putea parcurge vreo zi pe pământ. Un sentiment atât de puternic în interiorul nostru și cred că un mulțumesc spus sincer și cu toată inima funcționează de fapt exact ca o renovare interioră. Pentru că așa e, un mulțumesc funcționează în ambele sensuri și la omul care îl spune și la cel căruia i-l adresezi.

Uneori țineam cartonașul ales ca semn de carte, alteori pe birou să-mi zâmbească de când mă trezeam, dar îmi amintesc cu mare drag din primele vizite ale Otiliei la mine în copac cât de frumos ne-am jucat asezându-le în felurite moduri. Da, am multe chestii de la yoga ce se pot rapid schimba în jocuri atractive pentru copii.

 • Madonna Gauding -The Meditation deck

Iar acum intonați cu mine Aaaaaaanic Exlibris în același fel în care ați spune Aaaaaveee Mariiiaaa. Da, pentru că îmi amintesc misterul în care era învăluit în țiplă setul acesta la raft. Un alt set foarte valoros prin faptul că oferă exerciții practice pentru varii situații cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Categoriile pe care le abordează sunt ilustrate în imagine și acoperă asemeni copacului de pe cutie atât ramurile cât și rădăcinile.

Un ghid blând ce se află acolo și te ajută atunci când știi să ceri ajutorul sau îndrumarea. Necesită implicare și consecvență pentru a avea rezultate. Cartonașele nu vor face niciodata partea ta de muncă, însă te vor ghida în cel mai fain mod posibil.

 • Barbara M. Delong- Cosmic deck of initiation

Alunecoasele cartonașe cu mandale colorate cred că au fost folosite cel mai puțin, însă au însoțit câte un cadou handmade aducând și un mesaj puternic. Cred că am rezonat mult mai mult cu acele mandale de colorat, în care să te implici activi în creație. Însă așa cum a plutit o lege nescrisă și până acum seturile au ieșit la lumină rând pe rând.

Le-am dat mereu ocazia să se odihnească lângă un cuarț roz iar acum sunt hotărâtă să le curăț cu și mai multă grijă. Mai ales că în această zi am stat pur și simplu înconjurată de toate aceste seturi și m-am bucurat ca și când acum le văd pentru prima dată.

 • Sanna Wikstrom- Empowering questions

Ultima achiziție din timp de izolare și tocmai pentru că mi-am zis franc un lucru: ”Întotdeauna ai avut dificultăți la a-ți pune întrebări, așa că e timpul să nu mai survolezi superficial ci să accepți ajutorul!” Sunt foarte încântată de procesul în sine și de altfel și de hotărârea cu care mi-am dat de lucru.

Nu mă grăbesc să răspund fiecărei întrebări imediat ci îi dau timp de acomodare câteva zile apoi de fiecare dată când mă simt inspirată scriu în agendă răspunsurile. Atunci când nu ne grăbim să punem un lucru în sertarul cu lucruri rezolvate, vom avea parte de răspunsuri și indicii cât mai variate. Am fost tare plăcut surpinsă să văd în săptămânile ce au trecut ce frumos au relvat lucruri uimitoare, întrebări aparent banale. Da, și m-am bucurat să le folosesc la practicile de yoga de pe zoom, să construiesc meditații ghidate și conștientizări în partea de început.

 • The School of Life- Gratitude

Și voi încheia povestea cu acest set elegant și foarte artistic conceput alb negru, primit cadou tot din partea cursanților de la clasele de yoga (Mulțumesc A. am urmat același fir și l-am oferit și eu mai departe, apoi s-a întors din nou la mine). Setul acesta pornește de la lucruri la care cu siguranța nu ne-am fi gândit la ele vreodată atunci când vine vorba de recunoștință; fie lucruri foarte banale, fie lucruri pe care le luam drept cadou si credem că ne aparțin. L-am ținut pe noptieră și am tras în fiecare dimineață câte un cartonaș buclucaș, o piesă de artă în combinație cu fotografia alb-negru și textul scurt în cu totul altă notă decât celelate seturi.

Nu pot să închei fără să vă las câteva dovezi, exact în engleză ca să nu le stric farmecul:

 • ”In the middle of the night and in the early morning, we have the world to ourselves.”
 • ”Most of the 78 organs in our bodies have performed pretty reliable since the day we were born.”
 • ”There hasn.t been a war here for a while.”

”Ce trebuie să știu acum?” uite o întrebare faină cu care poți începe ziua sau vreo activitate noua ce îți dă emoții. Da-i voie instinctului să se activeze, fii receptiv la orece fel de senzație sau sentiment și alege un cartonaș din setul pe care îl ai la îndemână. No panic, daca încă nu ai vreunul pentru că sunt și câteva aplicații care vin să te sprijine în sensul acesta: Life Coaching, Self Love și cred că sute de alte aplicații pe orice temă în Google Play.

Care este experiența ta cu cardurile motivaționale? Mi-ar plăcea să păstrez aici, în comentarii, ca o mărturie experiențele voastre de până acum. Surpriza de final, dacă ai avut curiozitatea să citești până aici este că setul acesta se lasă așteptat, tot călătorește de la începutul pandemiei (și am convingerea că va ajunge la noi, așa că vă invit să mai aveți nițică răbdare) și vreau să îl împart cu toți cei ce au fost alături de mine în acestă perioadă de izolare participând la clasele de yoga din online. Încă poți să te alături și tu!

Drum bun, Cireșari!

3 Comments Add yours

 1. Rox says:

  Hey hey, cardurile le am descoperit la clasele de yoga ☺️?. Am chiar si eu unul, la care mai apelez uneori cand gandurile cauta o matca ?. Cele mai elocvente stari sunt mereu cele avute inainte de a ajunge la clasa si momentul de extragere a lor. E un soi de emotie inedita si pentru ca ma bucur de acele clipe iau mereu doua sa balansez si ancorez momentul. ? Mi am dat seama ca invita la reflectie si sunt precum semintele plantate, mai dureaza pana ce vor rasari raspunsuri?. Imi lipsesc aceste bucurii mici avute inainte de aceasta perioada de ‘stop and stare’, dar cu siguranta gandurile ne pot fi calauzite in orice moment cat timp alegem sa facem asta constient. Multumesc Eve ?

  1. Evelina Rustem says:

   Heeei Roxanel,
   Mai citeam acum cand am frunzarit toata cutia cu cartonase ca poți alege 2 sau chiar 3 iar ele semnifica primul situatia din trecut referitoare la intrebarea pe care ai pus-o din prezent si viitor 🙂 something like this 🙂 Deci e ok sa tragi 2-3 cartonase dar sa te raportezi corect la ele 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *